Володимир Борис: “Наша лохина – це фундамент бізнесу наших дітей”

Молодий амбітний підприємець, голова Гніздичівського осередку Української Галицької Партії, представник Центру підтримки фермерства Жидачівщини Володимир Борис з села Лівчиці Гніздичівської ОТГ вже третій рік поспіль руйнує стереотипи непрестижності і нерентабельності праці на землі.

Сьогодні Володимир Борис, попри подив, а подекуди й кепкування односельців і знайомих, господарює вже на півторагектарній плантації кущів ягоди з назвою “лохина”.

А колись він починав з кількох кущиків у своєму саду. Згодом, заручившись підтримкою рідних, освоїв 15 “сотиків” присадибної ділянки. І ось, засадивши всі вільні приватні землеволодіння, Володя з братами Миколою і Михайлом, щоправда, вже як солідне агропідприємство “Borys Fruits Farm”, взялися орендувати землю в односельців…

Але навіщо молодому юнакові, який, до речі, є перспективним художником, з освітою історика на додачу, гнути спину на землі?

І що то таке та диво ягода з незнайомою назвою “лохина”, і як на ній заробити? Про це ми запитали у фермера-ягідника особисто.

Володю, чому ти обрав садівництво? Ти ж художник, тобі треба берегти руки, а не поратися ними в землі.

Мені до вподоби обидві ці речі. Вони не тільки не заважають одне одному. Вони взаємодоповнюються, бо обидві є творчими. Зізнаюся, зараз через обмаль часу, живописом займаюся рідко. Хотілося б частіше, бо це одна з частин моєї самореалізації.

Гаразд, а чому ти обрав саме лохину, а не полуницю, наприклад? Адже ці ягоди лохини, як на мене, більше схожі на відомі нам карпатські афини.

Найперше, лохина – це високорентабельна культура, на якій можна непогано заробляти. А крім того, це культура, яка до процесу вирощування потребує також творчого підходу. А ще – це найсмачніша для мене ягода. І мені захотілося поділитися цією смакотою з іншими. От тільки не задарма.

Щодо афин (чорниця) і їх схожості… Так, ягоди справді схожі. Та тільки зовні. Лохина, як і афини або ж чорниці, є дуже смачною ягодою. Але солодшою. Вона не така кисла, як карпатська чорниця. І вона не потребує надзвичайного догляду у вирощуванні, а от попит на неї дуже великий. Щоправда, все-таки, більший на закордонних ринках. Хоча на українському лохина також затребуваний продукт.

Про ґрунти. Здебільшого, наші для лохини не підходять. Тому склад ґрунту на ділянках ми створювали штучно. Завезли туди тирсу, опалу хвою. Задобрили все ґрунтом з сіркою, що додала йому потрібної кислотності. Одним словом, зробили все, як «книжка пише».

А далі?

А далі придбали дворічні саджанці і гайда до праці.

Де брали саджанці?

Саджанці ми придбали в компанії “Долина-Агро”. Через те, що це вітчизняний виробник саджанців з хорошою репутацією і якісним матеріалом. Ми й надалі плануємо з ними співпрацювати.

Послухати тебе, то все так легко… Але, щоб розпочати бізнес, потрібні чималі капіталовкладення.

Так, довелося вкласти чимало і сил, і коштів. Але то тільки на старті важко. А далі, якщо працювати за технологією – все окуповується. Лохина ж чим ще приваблива? Тим, що вона довговічна культура. Посадивши її для себе, ви тим самим закладаєте міцний фундамент для бізнесу вашим дітям. Ми з братами розраховуємо на те, що наші плантації плодоноситимуть, звичайно при оптимальних умовах, років так 40-50.

Володю, а яка врожайність лохини?

При дотриманні технологій вирощування і з правильним застосуванням якісних добрив, засобів захисту, з 1 га можна отримати близько 15 тонн.

То де Ти брав свій стартовий капітал? Це ж, як на мене, найголовніше.

Почали з власних коштів, а згодом, коли розширювалися, залучили капітал друзів. Наразі ми почали реалізовувати інший проект, вже з інвесторами. Новий об’єкт – біля Львова.

Поговоримо про затрати і прибутки… Зараз вашому родинному бізнесу три роки. І оскільки, з твоїх слів, лохина плодоносить не відразу, а десь на 4-5 рік після посадки, то, відповідно, і прибутку у вас як такого ще нема. Чи я помиляюся?

Все вірно.

Добре, а якою взагалі є вартість ягід на ринку?

Ціни на цю ягоду дуже коливаються. Вони значно різняться від сезонності. Рання ягода коштує дуже дорого – більше 300 грн за кілограм. Також висока ціна на пізню ягоду. А от найнижчі ціни на сорти з середнім терміном достигання. Тобто, всередині літа. Ціна в цей час може знижуватися до 100-150 грн за кілограм. На ціну також впливають погодні фактори. Як от останнього сезону. Через те, що літо було несприятливе, через надмірні дощі, ягоди лохини дуже часто не мали хороших товарних властивостей. Тому вивести якусь конкретну цифру ціни важко.

Володю, якими були проблеми на початку становлення бізнесу?

Брак досвіду, інформації – основні проблеми.

Як ти їх вирішував?

Певні знання ми мали. Згодом почали кооперуватися з іншими виробниками лохини. І ділитися одне з одним досвідом. Окрім того, я мав поїздку в Польщу до тамтешнього фермера, який займається лохиною. Зараз систематично відвідую тематичні конференції, семінари, тренінги.

Тому, маючи свій власний досвід і добре розуміючи, як важко розпочинати будь-яку справу, я став підтримувати фермерів-початківців, які вирішили займатися лохиною на базі нашого Центру підтримки фермерства, котрий заснувала Українська Галицька Партія. Тут, в Центрі, крім теоретичних і практичних знань, можна отримати й юридичну консультацію.

На завершення змінимо тему… Скажи, на що Тобі бракує часу?

На живопис, подорожі. Та й взагалі, дуже хотілося б мати більше часу на саморозвиток.

Спілкувалась Ірина Лабай

 

Останні відео

Ми у Facebook

Дякуємо, ваше повідомлення відправленно!

Форма замовлення!