Українська Галицька Партія передала звернення до поляків. Текст

У Львові під стінами Генерального консульства Республіки Польща сьогодні відбулася акція на захист взаємного порозуміння між українцями та поляками. Водночас активісти, громадські діячі та представники Галицької Партії висловили свій протест проти антиукраїнської політики, брехні та покривання злочинів з боку сучасної польської влади. Також голова Політради УГП Богдан Панкевич передав заступникові Генерального консула звернення до польського народу.

Публікуємо повний текст цього документа:

Його Високоповажності Панові Анджею Дуді,
Президентові Республіки Польща.

Її Високоповажності Пані Беаті Шидло,
Прем’єр-міністрові Республіки Польща.

Його Високоповажності Панові Станіславу Карчевському,
Маршалові Сенату Республіки Польща.

Його Високоповажності Панові Мареку Кухцінському,
Маршалові Сейму Республіки Польща.

Народові Республіки Польща.

Високоповажний Пане Президенте!

Високоповажні Урядовці та Маршали Сенату і Сейму!

Вельмишановні громадяни Республіки Польща, Пані та Панове!

Від імені громадян України, що підписують цього листа, запевняємо Вас у нашій найбільшій пошані та повазі.

Порозуміння і взаємне примирення польського і українського народів будувалося кропіткою працею кращих представників наших народів. З польського боку цьому сприяли зусилля Єжи Гедройца та його однодумців, заклики і молитви Святого Івана-Павла Другого, позиція лідерів «Солідарності» Леха Валенси, Яцека Куроня, Адама Міхніка і багатьох інших.

Результатом цих взаємних зусиль була Молитва Примирення, взаємного пробачення і порозуміння, вчинена лідерами польської і української Католицьких Церков та Акт Поєднання, вчинений президентами обох наших країн у 2015 році.

Основою примирення стало винесення за рамки стосунків дискусії про минулі взаємні кривди, образи і навіть злочини. Розуміючи, що минула взаємна ворожнеча спричиняє протилежні трактування історичних подій та оцінки історичних постатей.

Донині зберігається дружня офіційна риторика польської влади стосовно України. Однак, практичні дії свідчать про щораз активніше повернення до загрозливого стану протистояння.

Однак, Рішення Сенату та Постанова Сейму “Про вшанування пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках” звинувачує українців у геноциді та однобоко трактує ці трагічні події.

Плануються законодавчі зміни, що запровадять кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів, що суперечить прийнятій у цивілізованому світі свободі думки і висловлювань.

Ці та інші кроки офіційної влади можуть унеможливити у майбутньому дискусію та об’єктивні історичні дослідження кривавих сторінок історії українсько-польського протистояння.

Найбільш дошкульним фактом є цілковите ігнорування з боку польської влади актів вандалізму та зневаження українських могил, цвинтарів та пам’ятних знаків. Такі негідні вчинки стали масовими в останні роки і їхня активність корелює із зростанням анти-української риторики у польському суспільстві.

Відчуваючи відповідальність за збереження українсько-польського порозуміння, важливість якого посилюється загрозою з боку Російської Федерації та новими викликами, які постають перед Європейським Союзом, ми звертаємося до польського народу та лідерів Республіки Польща із наступним.

Закликаємо переглянути загрозливу політику стосовно історичної пам’яті та однобоких оцінок колишнього українсько-польського протистяння. Спільні трагічні сторінки історії обох держав потребують усвідомлення та дослідження. Великою перепоною на шляху примирення є звинувачення цілих націй у злочинах, які чинились в час національно-визвольної боротьби. Злочинці повинні бути названі поіменно, щоб назавжди уникнути маніпуляцій історичними фактами.

Вважаємо новий курс польської політики «гібридною» пацифікацією, що неприпустимо у цивілізованій Європі у ХХІ столітті.

Вимагаємо пошани до гідності українців та української національної та релігійної ідентичності. А саме:

  1. Вимагаємо дотримуватися європейських норм і правил в охороні культурної та історичної спадщини української меншини у Республіки Польща.
  2. Притягнути до відповідальності та покарати винних у нищенні українських могил, цвинтарів, пам’ятників і пам’ятних знаків, вчинених поляками за весь час існування демократичної Республіки Польща. Відновити понищене коштом і силами польської сторони.
  3. Не допустити зневаження свободи думки і висловлювань, громадянських прав і свобод у Республіці Польща на догоду однобокому трактуванню історії.
  4. Толерантно ставитися до факту, що взаємна ворожнеча у попередні часи витворила у наших народів взаємно не прийнятні погляди на історичні події та постаті.

Пропонуємо повернутися до риторики примирення і взаємного прощення, запровадженої релігійними лідерами і президентами обох країн у 2005 році.

Сподіваємося на мудрість польського народу та розуміння вигоди від формату порозуміння з українцями.

Вважаємо, що варто повернутися до формату взаємного вибачення і разом будувати гідне європейське майбутнє. Ми віримо, що мудрість поляків переможе негативні емоції помсти,  і ми разом будемо утверджувати християнські цінності в житті обох наших народів.

Користуємося нагодою, щоб висловити Вам, Пане Президенте, Урядові, Сеймові та Сенатові, всьому польському народові запевнення у нашій високій повазі та щирій симпатії.

Львів, 13 жовтня 2016 року

Останні відео

Ми у Facebook

Дякуємо, ваше повідомлення відправленно!

Форма замовлення!